Χαλάζιο

Το χαλάζιο είναι μια από τις πιο συχνές αιτίες φλεγμονής των βλεφάρων. Οφείλεται σε απόφραξη των πόρων ορισμένων σμηγματογόνων αδένων που βρίσκονται κοντά ή πάνω στο χείλος των βλεφάρων. Eξ αιτίας της απόφραξης αυτής το παραγόμενο από τους αδένες υλικό δεν αποχετεύεται με αποτέλεσμα τη συσσώρευσή του και το σχηματισμό ενός μικρού οζιδίου που μπορεί να συνοδεύεται από γενικότερο οίδημα των βλεφάρων.

Ασθενείς με βλεφαρίτιδα, ροδόχρου ακμή ή σμηγματορροϊκή δερματίτιδα έχουν αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης χαλάζιου (ορισμένες φορές σε πολλαπλή ή και υποτροπιάζουσα μορφή).

 

Το χαλάζιο, ανάλογα με το μέγεθός του μπορεί να είναι ασυμπτωματικό ή να προκαλέσει εστιακό ή διάχυτο οίδημα του βλεφάρου, ερυθρότητα, άλγος ή και θολή όραση λόγω πίεσης του κερατοειδούς.

Aντιμετώπιση

Καίριο ρόλο στην αντιμετώπιση του χαλάζιου αλλά και των υπολοίπων φλεγμονών του βλεφάρου παίζει η σωστή υγιεινή των βλεφάρων. Η εφαρμογή θερμών επιθεμάτων σε συνδυασμό με «μασάζ» και καθαρισμό των βλεφάρων με ειδικά σαμπουάν βοηθούν, ειδικά σε περιπτώσεις πολλαπλών ή υποτροπιαζόντων χαλάζιων. Η τοπική ή και συστηματική χορήγηση αντιβιοτικών, ενίοτε σε συνδυασμό με τοπική χορήγηση κορτιζόνης, είναι η βάση της φαρμακευτικής θεραπείας. Εάν η συντηρητική θεραπεία δεν αποδώσει απαιτείται χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του χαλάζιου, η οποία γίνεται με τοπική αναισθησία και έχει συνήθως μικρή διάρκεια. Σε περιπτώσεις χαλάζιων που υποτροπιάζουν πρέπει να γίνεται σχολαστικός διαθλαστικός έλεγχος, ενώ αν οι υποτροπές εμφανίζονται στο ίδιο σημείο ζητείται βιοψία για να αποκλειστεί άλλη πιθανή αιτιολογία.