Αποκόλληση Aμφιβληστροειδούς

Ο αμφιβληστροειδής χιτώνας είναι ένα λεπτό φωτοευαίσθητο στρώμα νευρικού ιστού που καλύπτει το εσωτερικό του οφθαλμικού βολβού. Ο κύριος ρόλος του είναι η μετατροπή των οπτικών ερεθισμάτων, που εισέρχονται υπό τη μορφή φωτεινής ακτινοβολίας στον οφθαλμό, σε ηλεκτρικό σήμα που μεταφέρεται στον εγκέφαλο για να απαρτιωθεί η διαδικασία της όρασης.

Η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς είναι μια εξαιρετικά επείγουσα κατάσταση κατά την οποία ο αμφιβληστροειδής αποκολλάται από τον υποκείμενο χοριοειδή χιτώνα, που αποτελεί, μαζί με το σκληρό, το τοίχωμα του οφθαλμού. Έχει δυνητικά καταστροφικές συνέπειες για την όραση αν δεν αντιμετωπιστεί αμέσως.

Οι κύριες καταστάσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε αποκόλληση αμφιβληστροειδούς είναι η υψηλή μυωπία, η επέμβαση καταρράκτη, οι τραυματισμοί, η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, ορισμένες ενδοφθάλμιες φλεγμονές και το οικογενειακό ιστορικό αποκόλλησης.

Τα κύρια συμπτώματα της αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς είναι: λάμψεις σύντομης διάρκειας που μοιάζουν με flash φωτογραφικής μηχανής, μυγάκια και σκιές που αιωρούνται στο οπτικό πεδίο, αίσθηση θολερότητας σαν κουρτίνα καθώς και απώλεια της όρασης. Τα συμπτώματα αυτά δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι υπάρχει αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς καθώς τα περισσότερα από αυτά είναι κοινά με ένα καλόηθες φαινόμενο, την αποκόλληση του υαλοειδούς σώματος. Η άμεση οφθαλμολογική εξέταση είναι παρ’ όλ’ αυτά επιβεβλημένη, δεδομένης της σοβαρότητας και επικινδυνότητας της αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς.